Kiiltotetra – Astyanax fasciatus

Kirjoittanut Aqua-Web - . Kijoitettu kategoriassa Akvaarioseurat, Helsingin Akvaarioseura, Kalat, Lajiesittelyt, Tetrat

Teksti: Ilkka Tuunainen

Viime kesänä kerhohuoneelle muutti parvi kiiltotetroja. Suku Astyanax, johon kiiltotetrat lukeutuvat, on tetrasuvuista suurimpia ja siihen on kuvattu yli 130 lajia. Väritykseltään suvun edustajat ovat voittopuolisesti harmahtavia, eivätkä ne ole saavuttaneet suurta suosiota akvaarioharrastuksen piirissä. Suvun levinneisyysalue kattaa enimmän osan Etelä- ja Väli-Amerikkoja. Esiintymisalueensa pohjoisimmissa osissa Pohjois-Meksikossa ja Yhdysvaltojen eteläisimmissä osissa nämä ovat ainoita tetrakaloja.

kiiltotetra2  kiiltotetra3

Kiiltotetra on monimuotoinen ja hyvin laajalti levinnyt laji esiintymisalueen ulottuessa Argentiinasta Yhdysvaltain eteläisimpiin osiin asti. Usein katsotaankin kyseessä olevan useasta lähisukuisesta lajista koostuvan lajiryhmän. Mahdollisia A. fasciatus –kompleksin lajeja on pitkälti toistakymmentä ja molekyylibiologisin menetelmin toteutetut tutkimukset paljastavat jatkuvasti uusia potentiaalisia kryptisiä lajeja. Varsinainen A. fasciatus –laji on kuvattu Brasiliasta ja sen levinneisyys rajoittuu itäisen Etelä-Amerikan Tocantins- ja São Franscisco -jokien vesistöihin ja Paranán vesistöön osapuilleen Paraguayjoen laskukohdasta ylävirtaan. Näyttää vielä siltä että tässä kapeassa mielessä ymmärretty laji A. fasciatus olisi jaettavissa kolmeksi lajiksi. Tunnetuimpia lajiryhmän edustajia akvaarioharrastuksen piirissä on Meksikon ja Yhdysvaltain alueelle esiintyvä, kaikista tetroista levinneisyydeltään pohjoisin, muoto, jonka nimi itsenäisenä lajina on A. mexicanus. Tästä pohjoisesta muodosta on useaan kertaan kehittynyt silmättömiä ja pigmentittömiä luolamuotoja. Kerhohuoneen tetrojen tarkka lajinmääritys on vähintäänkin epäselvä varmojen alkuperätietojen puuttuessa.

Suurimmat kiiltotetramuodot varttuvat yli 15 cm pituisiksi, toisten jäädessä tavallisimmin alle kymmensenttisiksi. Kerhohuoneen suurimmat naaraat ovat nyt yli 5 cm pituisia, eikä varmaa käsitystä odotettavissa olevan kasvun määrästä ole. Tetroiksi kiiltotetrat hakevat turvaa parvesta melko herkästi ja liikkuvat usein tiiviissä ryhmissä. Sukupuolet ovat väritykseltään samankaltaisia, mutta sukukypsät naaraat ovat koiraita huomattavasti pulleampia. Kerhohuoneen akvaariossa kalat kutevat usein vedenvaihdon jälkeen ja pienet poikaset viettävät elämänsä alkutaipaleen karvalehtitiheikön suojissa. Kasvaessaan poikaset vähitellen siirtyvät avoimempaan veteen aikuisten kalojen pariin. Aikuisista kaloista ei vaikuta koituvan suurta vaaraa noin senttimetrin pituuden saavuttaneille poikasille, joskin kasvitiheikön suoja jätetään yleensä hieman myöhemmin.

Akvaariohoidokkeina kiiltotetrat ovat vaivattomia ja ravinnon suhteen kalat ovat vaatimattomia. A. mexicanus –lajin ravinnon on luonnossa todettu koostuvan kahdelta kolmasosaltaan kasveista, lopun muodostuessa tasaisesti pienistä vesieliöistä ja detrituksesta. Akvaariossa kaikenlainen ravinto kelpaa kaloille. Luonnossa lajille ominaisia elinympäristöjä ovat virtaavien ja kirkkaiden vesien matalikot. Kalat viihtyvät vapaassa vedessä, eivätkä aikuisina suuremmin kaipaa tiheää vesikasvillisuutta. Vesiarvoista kiiltotetrat eivät ole kovinkaan tarkkoja, joskin ovat ensisijaisesti pehmeän veden kaloja. Muita kaloja kohtaan kiiltotetrat ovat enimmäkseen säyseitä, joskin taipumusta evien nyppimiseen voi ilmetä. Kerhohuoneella tetrojen silmätikuksi jostakin syystä päätyi ruutana pienempien tetralajien ja leväbarbin jäädessä rauhaan.

kiiltotetra1

 

Artikkeli on julkaistu alunperin HAS – Helsingin Akvaarioseura ry:n julkaisemassa Kalalehdessä. Helsingin Akvaarioseura ry on maamme aktiivisimpia ja vanhimpia alan seuroja, jolla on noin 300 jäsentä. Seura järjestää luentoja ja tapahtumia, jotka kiinnostavat sekä aloittelijoita että pidemmälle ehtineitä harrastajia. Tutustu toimintaan ja liity jäseneksi! www.has.fi

Arkisto

lokakuu 2014
ma ti ke to pe la su
« syys   marras »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031